Artikel

Wat wil je dan wél lezen? – Tips bij een leesdip

Iedere grote boekenwurm kent het fenomeen ‘leesdip’ wel. Je hebt opeens geen enkele zin meer om te lezen, je kunt geen fijn boek vinden of geen enkel boek tipt aan je laatst gelezen boek. Ik beken: ik zit in een enorme leesdip op het moment. Ik mag niet klagen, hoor, ik lees alsnog vijf boeken in de maand en voor veel mensen is dat een prima aantal, alleen ik ben gewend minimaal het dubbele te lezen. Ik moet me slepen naar het boek dat ik lees en eigenlijk wil ik alleen maar films kijken en slapen. Vandaag geef ik jullie (en stiekem mezelf ook) tips om een leesdip te overwinnen.

 

1. Doe waar je wél zin in hebt.

Dit is misschien wel de gouden tip. Heb je geen zin om te lezen? Lees dan niet! Grote kans dat de letters je alleen maar tegenstaan. Waar heb je wel zin in? Films kijken? Uitgaan? Je bullet journal? Doe wat je niet laten kunt, de boeken komen vanzelf wel weer.

2. Lees wat je wél wil lezen.

Bloggers en boekenveelvraten hebben er al snel last van: ‘moetjes’ lezen. Boeken die je ter recensie aanvraagt, waar je op dit moment net geen zin in hebt. Of die overlopende TBR die toch wel echt moet laten krimpen, maar niets spreekt je aan. Vraag jezelf af: waar heb je zin in? Al is het maar één boek dat je zou willen lezen, pak die erbij of ren naar de boekhandel. Alles wat je maar een beetje interesseert, kan je uit die leesdip trekken. Blijf dus niet hangen in de boeken waar je op dit moment niets mee kan, hun tijd komt vanzelf wel weer.

3. Booktube is jouw redding.

Of althans, dat was de mijne altijd. Doordat ik me ging verdiepen in Booktube (of boekenblogs, al ben ik daar dus al erg bekend mee), kon ik mijn liefde voor films kijken combineren met de leesdip verdrijven. Ik kijk soms middagen lang filmpjes over welke boeken mensen de afgelopen maand hebben gelezen of welke boeken goed passen bij het seizoen. Ik houd er van. En na een tijdje wil ik heel graag zelf een boek oppakken.

4. Ga naar de boekhandel of bibliotheek.

Het helpt mij enorm om lekker tussen de boeken te neuzen, achterkanten te lezen, te praten over boeken… Welke boeken wil je nog aan je collectie toevoegen? Welke heb je al thuis staan? In het mooie licht van de boekhandel of bibliotheek zien boeken er toch nét iets beter uit. Pak hem dan snel thuis uit je kast!

5. Maak tijd om te lezen.

Plan het in je agenda. Zet alles klaar, je boek, je kop thee, eventueel wat lekkers, allemaal naast je bank/stoel/bed en je dekentje. Dit wordt even JOUW tijd met het boek dat JIJ wil lezen. Ga er voor zitten, leg alle afleidingen aan de kant, en begin in je boek. Binnen no time zit je op bladzijde 50 of 100 die je anders niet had gelezen. Het hoeft niet moeilijk te zijn, aan jezelf denken.

6. Begin een buddy-read.

Heb je veel vrienden die lezen? Of zit je in Facebook-, Bookstagram-, Booktube- of Goodreads- & Hebbangroepen (ja, dat was me het rijtje denk ik wel)? Er zijn altijd mogelijkheden om met iemand een boek samen te lezen. Zoek samen een boek uit en lees elke dag een vast aantal bladzijden. Zo houd je elkaar op de been, kun je praten over de boeken en houd je het heel gezellig tijdens het lezen. Wedden dat je snel weer een boek uit hebt?

 

Wat doe jij om een leesdip te doorbreken?

 

Note: ik ben me er van bewust dat deze tips niet ‘nieuw’ zijn. Daarentegen heb ik ze wél zelf beschreven en is er niets van een andere website gekopieerd of overgenomen. Mocht er inspiratie van een andere website opgedaan worden hier op Coffee ‘nd Cookie, dan vermeld ik altijd de bron erbij. 

 

Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Opgevraagd van Goodreads

Even helemaal niets!

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Nieuwsbrief

Archief

Bol.com – De winkel van ons allemaal

Korting op je studieboeken