TBR

TBR – Nederlandse Literatuur

Elke zaterdag zal ik jullie verblijden met een (kleine) greep uit mijn (veel te lange) to-be-read-list. Zo ga ik nog maar eens de boeken langs en hoop ik op iets meer inspiratie en nooit meer een leesdip! Deze week staat in het teken van Nederlandse literatuur. Er zijn zo veel mooie boeken van Nederlandse bodem en vooral de literatuurhoek heb ik nog bijna niet aangeraakt. Hoog tijd voor verandering dus!

Bovenaan mijn lijst staat De Ontdekking Van De Hemel van Harry Mulisch. Dit boek kreeg in 1993 de ‘Multatuliprijs’ en werd in 2007 gekozen tot het beste Nederlandstalige boek aller tijden. Een echte boekenwurm als ik kan het niet over mijn hart verkrijgen deze dikke pil NIET te lezen.

De Ontdekking Van De Hemel

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw? De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.

Deze turfdikke Mulisch doet vooral denken aan de intellectuele feuilletons van Thomas Mann (‘De toverberg’, ‘Doctor Faustus’): uiterst leesbaar en hoogst interessant tegelijk. Het is ondermeer de artistieke verbeelding van het thema dat in “De compositie van de wereld” al studieus werd benaderd: de paradox als het laatste woord in zaken van hoofd en hart. Dat thema is ingenieus doorgecomponeerd in de levensgeschiedenissen van twee vrienden (waarvoor de schaker Donner en Mulisch zelf duidelijk model stonden) en de manipulaties van die levens door enkele engelen. Deze engelen zijn ontsteld door de technische almacht van de mens in leven (genetica) en dood (Auschwitz) en willen het verbond tussen God en mens ongedaan maken. De 65 hoofdstukken zijn gesteld in opvallend soepel en verzorgd Nederlands en geven een spectaculair panorama van de preoccupaties en stilistische vaardigheden van deze duivelskunstenaar. (bron: bol.com)

Nog zo’n boek is Max Havelaar van Multatuli, het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker. Ik heb een prachtexemplaar boven staan van de kringloopwinkel, een hele oude, maar heel mooi onderhouden. Voordat Harry Mulisch überhaupt geboren was, bestond er een man die zijn verhaal schreef gewoon om zijn verhaal te vertellen. Dit jaar precies 155 jaar geleden schreef deze geweldige man het begin van de Nederlandse literatuur. De grondlegger van de boeken die wij nu kennen. Prachtig. En ik moet het lezen.

Max Havelaar

De Max Havelaar is niet alleen de beste roman uit de Nederlandse literatuur; het is ook een roman die na meer dan een eeuw nog steeds actueel is. Inhoudelijk misschien niet eens zozeer: als ‘de Javaan’ nog steeds mishandeld wordt dan is het tenminste niet meer door ons, en ook niet met ons uitdrukkelijke goedvinden. Maar formeel, als een boek dat begint als een roman en eindigt als iets wat direct ingrijpt in de werkelijkheid, is de Max Havelaar zo modern als geen ander boek in onze letteren. En wie alleen naar het romangedeelte kijkt met zijn ingewikkelde structuur, die bij het lezen toch zo logisch en doorzichtig blijft – die kan zich haast niet voorstellen dat er in onze taal nog eens iets zal worden gepresteerd van die kracht. (bron: bol.com)

Een misschien wat makkelijker te lezen boek (zeker voor middelbare scholieren) is Tirza van Arnon Grunberg. Toen ik voor mijn leeslijst moest lezen (goh, wat een vervelende opdracht was dat), heb ik een aantal geweldige boeken gelezen, maar ook veel boeken laten liggen. Een daarvan was dit boek, en aan de lovende reacties van mijn klasgenoten te horen, was het boek erg goed te doen. Ik kan niet wachten tot ik hem kan lezen!

Tirza

Het leven van Jörgen Hofmeester lijkt prima in orde: hij woont in een prachtig huis in een van de mooiste straten van Amsterdam, heeft twee intelligente dochters, waarvan de jongste – zijn lieveling Tirza – aan het begin van het boek haar eindexamenfeest gaat houden, gewoon thuis, en haar vader gaat ervoor zorgen dat het een prachtig feest wordt, met o.a. zelfgemaakte sushi. Wie echter even verder kijkt, ziet dat Hofmeesters leven ook de nodige problemen kent: op zijn werk is hij eigenlijk overbodig, zijn echtgenote is bij hem weggelopen, zijn oudste dochter is het huis ontvlucht en zijn jongste dochter zal  hem ongetwijfeld ook over niet al te lange tijd gaan verlaten. Al deze barsten in zijn bestaan verergeren door een serie van onverwachte gebeurtenissen: zijn echtgenote keert ongevraagd en onaangekondigd terug, maar het is geen blije terugkeer en Tirza blijkt een vriendje te hebben, maar het is niet het vriendje dat Hofmeester voor zijn lieveling in gedachte had: hij lijkt namelijk als twee druppels water op Mohammed Atta, de terrorist achter de aanslagen op het WTC in New York. Hoe kan de arme Hofmeester zich in deze stroom staande houden? (bron: lezenvoordelijst.nl)

Nadat ik de film gezien had, vond ik dat ik het boek echt gelezen moest hebben. Tot nu toe is dat er niet van gekomen, maar Twee Koffers Vol van Carl Friedman wil ik zeker nog graag lezen. Ik hoorde wel dat het boek heel anders is dan de film, maar dat houdt me niet tegen. Wat een prachtig verhaal is het toch.

Twee Koffers Vol

De roman Twee koffers vol (1993) speelt zich af in joods Antwerpen in de jaren zestig. Chaja, een studente filosofie, moet bijverdienen om haar studie te kunnen betalen. Zij gaat oppassen in het orthodox-joodse gezin Kalman. Daar raakt zij erg gehecht aan de kleuter Simcha, die een buitenbeentje is in het gezin. Dagelijks wandelt ze met hem naar de vijver in het stadspark om zijn geliefde eendjes te bezoeken. Zo weet Chaja als enige tot Simcha door te dringen. Chaja heeft het echter moeilijk met de strenge leefregels van de familie, het duurt dan ook niet lang of zij botst met vader Kalman.
Chaja heeft niet veel contact met haar eigen ouders. Haar vader is steeds op zoek naar twee koffers die hij in de oorlog heeft begraven, haar moeder probeert de oorlog juist te vergeten. Met een oude vriend van haar vader, meneer Apfelschnitt, voert Chaja gesprekken over het Joodse geloof. Als Chaja tijdelijk niet mag oppassen, omdat zij ruzie heeft met de conciërge, gebeurt er iets vreselijks. Is dit de schuld van Chaja? Hoe moet ze verder? (bron: lezenvoordelijst.nl)

Als laatste, maar zeker niet de minste, bespreek ik Het Diner van Herman Koch. Dit boek is reeds verfilmd (ging in première op mijn verjaardag, yay!), maar ik vertik het om te kijken voordat ik het boek heb gelezen. Het boek was te dik om uit te lezen voor mijn lijst (stomme leesdruk), maar hij zal snel in mijn handen belanden!

Het diner

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.

De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ­– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend. (bron: bol.com)

Welk Nederlands literatuurboek heeft jouw leven veranderd? Of van welke verwacht je dat je enorm zal genieten?

Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Opgevraagd van Goodreads

Even helemaal niets!

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Nieuwsbrief

Archief

Bol.com – De winkel van ons allemaal

Korting op je studieboeken