Top 5 Wednesday

T5W – Boeken over mensenrechten

10 december was het de Dag van de Mensenrechten. Het leek me interessant om de T5W van deze week hieraan te koppelen. Vele boeken hebben te maken met regime wat een groep onderdrukt, een kwaad dat verslagen moet worden of een andere manier waarop mensenrechten worden geschonden. Dit kan zowel in realistische boeken als fantasy of science-fiction gebeuren. Ik lees graag over werelden met onrecht waarin de hoofdpersonages zich inzetten om dit te verbeteren. Hier de vijf boeken die ik bij dit thema vind passen.

The Hate U Give – Angie Thomas

Volgens velen één van de nieuwe YA-klassiekers, The Hate U Give. Starr’s beste vriend wordt doodgeschoten door een politieagent terwijl hij ongewapend was. Hierna begint de bal te rollen. Geïnspireerd door de Black Lives Matter beweging is dit een boek wat iedereen zou moeten lezen (ik moet hem zelf ook nog oppakken :o). De oneerlijkheid die deze situaties met zich mee brengen is voor iedereen goed om te realiseren. Helaas een prachtig voorbeeld dat we op de dag van vandaag nog steeds niet uitgevochten zijn voor mensenrechten.

De Hongerspelen – Suzanne Collins

Nog een klassieker! Het regime van het Capitool onderdrukt de 12 districten onder andere door ieder jaar de Hongerspelen te organiseren. Waar Katniss eerst haar zusje beschermt, groeit ze door de serie heen uit als een symbool voor de revolutie om op te komen van de rechten van alle inwoners van Panem. Deze strijd tegen onderdrukking is prachtig voorbeeld hoe verschillende personages zich tot het uiterste geven om gelijkheid te behalen.

Bedtijdverhalen Voor Rebelse Meisjes – Elena Favilli

Dit boek kaart niet een duidelijk probleem aan, maar beschrijft verschillende vrouwen en de manier waarop zij de wereld hebben veranderd. Deze inspirerende vrouwen hebben zich ook voor tal van mensenrechten ingezet en lijkt me een ontzettend inspirerend boek voor iedereen.

Vrees me – Tahereh Mafi

In de categorie: onderdrukking door een regime, Juliette weet er alles van. Ze wordt niet alleen zelf onderdrukt vanwege haar gave, ook heerst Het Herstel met ijzeren hand over de rest van het land. Een opstand tegen het regime volgt waarin Juliette op zoek gaat naar zelfacceptatie. Een bijzonder verhaal waarin niet alles 100 % goed of kwaad blijkt te zijn.

De Nieuweling – Taran Matharu

In de wereld van Fletcher wordt een fantasywereld geschets dit niet veel scheelt van anderen. De veroordeling van andere rassen dan mensen wordt wel expliciet uitgewerkt. Fletcher’s vrienden, de dwerg Othello en de elf Sylva, zetten zich in voor een eerlijke behandeling van hun ras. Ik ben benieuwd hoe deze fictievere versie van vechten voor gelijke rechten zich verder gaat ontwikkelen!

Als je denkt aan gelijke mensenrechten, welk verhaal komt er dan in je op?

 

Geschreven door: Lisa Naus, Coffee ‘nd Cookie Gastteam

Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Opgevraagd van Goodreads

Even helemaal niets!

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Nieuwsbrief

Archief

Bol.com – De winkel van ons allemaal

Korting op je studieboeken