Boek Recensie

Recensie – Verboden Vruchten

Recensie – Verboden VruchtenVerboden vruchten by Jojo Moyes
Published by Uitgeverij De Fontein on March 1th 2017
Pages: 416
Koop bij Bol.com
Goodreads
four-stars

In een klein Engels kuststadje in de jaren 50 groeien Celia en haar beste vriendin Lottie als zussen op. Wanneer Celia haar nieuwe verloofde Guy komt voorstellen, slaat onbedoeld de vonk over tussen Guy en Lottie, wat niet zonder gevolgen blijft…Vijftig jaar later koopt een Londense clubeigenaar een van de oude stadsvilla’s, Arcadia. Hij neemt binnenhuisarchitect Daisy in de arm om de villa in haar oude glorie te herstellen. Daisy weet niet goed waar te beginnen, tot ze kennismaakt met Lottie: door haar komt het roemruchte verleden van Arcadia weer tot leven...

Celia en Lottie, twee beste vriendinnen in de jaren ‘50 van de vorige eeuw, groeien op als zusjes. Ze raken in de ban van Arcadia, een grote villa met excentrieke mensen die het kuststadje waar ze wonen flink opschudt. De twee vriendinnen groeien met de tijd steeds verder uit elkaar, totdat Celia naar Londen vertrekt en terugkomt met haar verloofde Guy. De spanningen lopen hoog op. Vijftig jaar later werkt binnenhuisarchitect Daisy aan Arcadia en is ze op zoek naar het echte verleden van het huis. Voor ze het weet, komt alles weer bovendrijven.

‘Verboden Vruchten’ is, net als vele andere Jojo Moyes-boeken, opgedeeld in twee delen: het verleden en het heden. Het eerste deel van het verhaal volgt Celia en Lottie wanneer ze nog jonge vrouwen zijn, aan het begin van hun leven als zelfstandige, getrouwde vrouw. Later gaat het verhaal over naar het heden, waarin Daisy, een binnenhuisarchitecte met haar leven niet helemaal op orde, de beroemde villa op gaat knappen voor een clubeigenaar. Ze krijgt hier veel tegenstanders mee, maar gelukkig is er één vrouw die haar altijd helpt…

Dit boek is absoluut een typisch Moyes-boek. De duidelijke schets van de omgeving, de bijna romantische manier van schrijven en het gevoel dat van de pagina’s afdruipt: je komt het in elk boek van haar weer tegen. Het is niet dat het boek daardoor onorigineel wordt: elk boek heeft zo zijn eigen charmes. Maar juist door deze hele positieve punten kan het boek wat langzaam lezen: de vele details geven het boek geen snelheid en doordat Moyes zo veel tijd besteed aan het typeren van de karakters, gaat er soms wat snelheid verloren.

‘Verboden Vruchten’ is niet het beste boek om als eerste op te pakken van deze schrijfster. ‘Voor Jou’ is misschien het bekendste boek en deze is door veel mensen al gelezen, maar boeken als ‘Verboden Vruchten’ en ‘Portret Van Een Vrouw’ zijn eerder échte Moyes-boeken dan haar enorme bestsellers. Ze zijn vaak lastig in te komen, maar wanneer het verhaal op gang komt, is het prachtig.

Moyes is één van de beste romanschrijvers van dit moment en dat is niet voor niets. Ze creëert elke keer opnieuw een wereld om je in te verliezen, karakters om mee te binden en woorden die aan je blijven kleven. Haar boeken gaan nooit zomaar voorbij. ‘Verboden Vruchten’ is daar weer een prachtig voorbeeld van en dus een absolute aanrader.

four-stars
Back to study

Over de auteur

Chantal de Vries

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archieven