Boek Recensie

Recensie – The Art Of Being Normal

Recensie – The Art Of Being NormalThe Art of Being Normal by Lisa Williamson
Published by David Fickling Books on January 7th 2016
Pages: 357
Goodreads
five-stars

Two Outsiders. Two secrets.
David longs to be a girl.
Leo wants to be invisible.
When Leo stands up for David in a fight, an unlikely friendship forms. But things are about to get messy. Because at Eden Park School secrets have a funny habit of not staying secret for long…

 

Aankomende zaterdag is YALFoort, een groot YA-evenement, waarbij Lisa Williamson aanwezig zal zijn. En dat niet alleen: ik mag haar ook interviewen samen met twee vrienden. Lisa’s boek stond al een tijd op mijn TBR, maar ik had nooit een echte goede reden om hem op te pakken. Hij leek me ‘wel leuk’. Maar nu ik Lisa ga ontmoeten, is het natuurlijk wel heel tof als ik haar boek heb gelezen, dus ik pakte hem op!

Ik heb nog nooit een boek gelezen over of uit het oogpunt van een transgender, maar het trok me ook niet zo. Mensen die transgender, homoseksueel, andersgetint dan blank zijn of op welke manier dan ook in een hokje passen zijn toch ook gewoon mensen? Waarom moeten hier dan ‘speciale boeken’ over geschreven worden? Maar mijn hulpverlenershart heeft meer inzicht in transgender-mensen nodig, dus het heeft ergens ook wel iets leerzaams.

Het boek wordt verteld vanuit twee perspectieven: vanuit Dave, die van binnen een meisje is, maar van buiten een jongen, en vanuit Leo, een jongen met een groot geheim. Echt: meer weet je er niet van. Ik vond het perspectief van Dave heel tof, maar de stem van Leo kon me niet pakken. Het klopte niet helemaal voor mijn gevoel. Komt dat doordat hij een jongen is en Dave eigenlijk een meisje? Misschien. Mijn onderbuikgevoel zegt dat Leo niet helemaal zegt wie hij zegt dat hij is…

Het is bijzonder hoe snel je als lezer dingen aanneemt. Dave was ook geen Dave voor mij. Ik zag haar echt als een meisje door het hele boek heen. Zeker op de momenten waar ze met Leo is, is Dave (Kate) echt een meisje. Het mooiste aan dit boek vind ik dat zodra Leo het weet van Kate, hij ook steeds meer naar haar kijkt als een meisje. Prachtig!

Lisa Williamson weet je echt te grijpen. De eerste helft van het boek vond ik nog een beetje flauwtjes, maar vanaf bladzijde 180 (staat in mijn geheugen gegrift) ben je flabbergasted en wil je alleen maar doorlezen!

Dit boek is prachtig geschreven, prachtig in elkaar gezet. Als je hem uit hebt, heb je het gevoel vrienden voor het leven gemaakt te hebben. Kate en Leo zijn geweldige personages, allebei met hun problemen en hun dagelijkse dingen. Met dit boek kun je niets anders doen dan verliefd op worden, in welk hokje je dan misschien ook zou passen!

 

five-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Opgevraagd van Goodreads

Even helemaal niets!

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Nieuwsbrief

Archief

Bol.com – De winkel van ons allemaal

Korting op je studieboeken