Boek Recensie

Recensie – Mislukt

Recensie – MisluktMislukt by Iris Boter
Published by Van Goor on augustus 2016
Pages: 256
Koop bij Bol.comKoop bij Bruna
Goodreads
four-stars

Zou jij het verleden veranderen als je dat kon?Loïs krijgt die kans – maar tegen welke prijs?
Loïs zit op de kunstacademie.Niemand mag haar goed verborgen geheim weten en daarom houdt ze iedereen op afstand. Zelfs die lieve en leuke Giel.Als Loïs haar studentenkamer uit moet, biedt Giel aan om te helpen en dan blijkt dat hij haar wel ziet zitten. Loïs vindt het doodeng en geweldig tegelijk. Al snel vindt ze een kamer bij mevrouw De Vogel in huis. Maar er gebeuren vreemde dingen: de kat lijkt haar te herkennen en Loïs kan opeens prachtig pianospelen, zonder dat ze dat ooit geleerd heeft.
Door Giel breekt er een andere tijd aan. Loïs bloeit helemaal op. Liefde is niet zo moeilijk als ze dacht. Toch mag hij nog steeds niet te dichtbij komen, maar hoelang blijft hij dat accepteren? Dan valt Loïs van de trap en wordt alles anders. Alles.

Om te beginnen wil ik uitgeverij Best of YA heel erg bedanken voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar! Ik kon dit leuke boek gelukkig meenemen op mijn tripje naar Parijs (en in de trein terug naar huis is hij helaas ook gestolen, dus ik heb hem niet meer in mijn bezit 🙁 ), en ik begon midden in de nacht toen we de trein pakten naar Amsterdam, rond een uurtje of vijf. Nadat we waren overgestapt op de Thalys naar Parijs, ging ik lekker verder en raad het of niet, maar voordat we in Parijs waren, was hij al uit!

De achterflap sprak me meteen aan, want je hebt geen idee waar het boek over gaat. Ik vroeg me meteen af of het een contemporary was of misschien wel iets meer, omdat ‘alles’ verandert en Lois een bijzonder geheim met zich meedraagt. Achteraf maakt dit het ook lastig om het boek in een genre te plaatsen.

Lois is een bijzonder meisje. Ze is lief en niet altijd zo zeker van haar zaak en door haar grote geheim ben je meteen benieuwd naar haar verleden. Hierdoor ‘connect’ je heel gemakkelijk met haar als personage. Giel is schattig, maar ik ben nou eenmaal een beetje wantrouwig, dus ik twijfelde eerst een beetje aan hem. Hetzelfde geldt voor mevrouw De Vogel. Maar de personages zijn leuk bedacht en passen prima in het verhaal.

Het verhaal is misschien wat te simpel geschreven voor mij. Of dit ligt aan mijn leeftijd of aan de hoeveelheid YA-boeken ik ondertussen heb gelezen, zal ik in het midden laten, maar met een jaar of 15/16 denk ik dat dit boek een stuk beter zal passen. Dit nam voor mij de zin om te lezen niet weg, maar misschien dat anderen hier wel last van kunnen hebben.

Wanneer het keerpunt komt in het boek, als Lois van de trap valt, wordt inderdaad echt alles anders en verlies je als lezer zelfs bijna even de hoop. Het is echt uitzichtloos op sommige momenten en daar houd ik wel van, niet meteen alles makkelijk opgelost. Het maakt het niet meteen spannend, maar zeker wel interessant.

Het einde van het boek vond ik persoonlijk erg jammer en tegenvallen ten opzichte van de rest van het boek. Het leek in mijn ogen puur oneerlijk en cru dat Iris Boter het zo heeft laten eindigen. Ik weet het, normaal gesproken ben ik blij met een onverwacht einde, maar in dit geval was het gewoon niet gepast.

Iris Boter is zeker een schrijfster die we in de gaten moeten houden. Als het zo doorgaat, zal ze nog mooie pareltjes gaan schrijven. Mislukt is misschien niet het beste boek wat ik dit jaar las, maar het is zeker een bijzonder boek waar ik erg van genoten heb.

four-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

4 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archieven