Boek Recensie

Recensie – Kaas

Recensie – KaasKaas by Willem Elsschot, A.P. Grove
Published by Human & Rousseau (Pty) Ltd on February 8th 1991
Pages: 126
Goodreads
one-star

Na de dood van zijn moeder wil Frans Laarmans een nieuw leven beginnen. Hij meldt zich ziek en begint een agentschap in Edammer kazen. Alle onderdelen van het nieuwe beroep krijgen zijn volle aandacht, behalve de verkoop. Aan het eind van het verhaal gaat hij maar weer naar zijn oude kantoor, met twintigduizend kilo kaas in het pakhuis.
Niet zonder ingehouden humor laat Elsschot het noodlot op strakke, klassieke wijze zijn werk doen. Zijn programmatische inleiding is zo mogelijk nog klassieker.

Heel eerlijk gezegd zie ik op tegen deze recensie. Ik wil namelijk niet wéér een literatuurboek afkraken. Niet wéér een boek wat zo hoog staat aangeschreven en niet wéér een boek wat gezien wordt als de grondlegger van de Nederlandse literatuur. Maar toch moet ik het gaan doen.

Ik koos dit boekje (heel, heel erg, ik schaam me diep) door het lage paginanummer. Ik had een tijdslimiet, weinig tijd, en wilde weer boeken gaan lezen waar ik zelf voor kon kiezen. Had ik dat maar nooit gedaan, want ik vond dit boekje echt vreselijk om te lezen.

Ik snapte de humor niet, ik snapte het sarcasme niet, ik snapte de personages niet. Ik snapte het hele verhaal gewoon niet. Mijn beste vriendin app’te me nog: “Wil je een makkelijk boekje? Kies dan Kaas van Willem Elsschot!”. Maar ik heb met dit boek geworsteld tot ik helemaal gek werd en zelfs nu, meer dan een half jaar later, snap ik het nog steeds niet.

Het gaat over Frans en Frans wil iets nieuws in zijn leven en gaat kaas verkopen terwijl hij zich ziek meld op zijn normale werk. Maar met de kaas wordt het niets en uit eindelijk gaat hij weer terug bij zijn normale baan. IK SNAP HET NIET. Ik snap niet welk metafoor hierin verwerkt zit. Zou ik nooit een risico moeten nemen omdat je altijd weer terug valt? Zijn impulsieve gedachten niet goed? Of is kaas gewoon lastig te verhandelen?

Als iemand dit boek heeft gelezen en het wel snapte, leg het me dan alsjeblieft uit in een reactie. Ik zou het nu toch wel graag willen weten. Ik kan het helaas niet meer geven dan één ster, ik zou het veel leuker gevonden hebben als ik het ook werkelijk begreep.

 

one-star
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archieven