Boek Recensie

Recensie – Het Vuur Van Louise [Blogtour!]

Recensie – Het Vuur Van Louise [Blogtour!]Het Vuur Van Louise by Judith Eiselin
Published by Uitgeverij Brandt on September 10th 2016
Pages: 125
Goodreads
three-half-stars

Louise is verliefd, en niet zomaar een beetje. Enorm, ontiegelijk, onontkoombaar verliefd. Voor eeuwig en altijd - denkt ze zelf. Maar haar ouders vinden dat ze overdrijft. Ze mag wel wat afkoelen, zeggen ze. Samen met haar tweelingbroer wordt Louise naar een nieuwe school gestuurd. Een kostschool, helemaal in Engeland!
Mortimer Mansion is een school voor bijzonder onderwijs, met vreemde vakken, vies eten, jolige rondedansen en een heel nieuwe klas. Zou Louise er ooit kunnen wennen? Er zijn in ieder geval erg leuke paarden bij de school en... wie weet ook wel leuke jongens.

STERREN_bijelkaar_VP

De Sterren van Morgen

Waar gaat de serie ‘Sterren Van Morgen’ over?

Op een gure januaridag komen vier Nederlandse jongeren aan op Mortimer Mansion, een kostschool voor bijzonder onderwijs in Cornwall. In dit typisch Britse kasteel met zijn wonderlijke esoterische staf en zijn ruige omgeving belanden ze in de brugklas. Ze beleven van alles wat je kunt verwachten van pubers die bij hun ouders weg zijn… en nog veel meer. Op deze unieke school wordt de ochtend gegroet, voor het eten gedankt en het leven gevierd – zij het lang niet altijd helemaal op de manier die ouders en docenten voor ogen stond!

Ieder van de vier hoofdpersonen beleeft zijn eigen avontuur, en worstelt met zijn eigen probleem. Maar tegelijk zijn de vier boeken onderling sterk verstrengeld. Ze zijn los van elkaar te lezen, maar vormen samen op unieke wijze een kwaliteitssoap. Overkoepelend onderwerp is de zoektocht naar jezelf.

In Eiselins Het vuur van Louise ligt de nadruk op ontluikende seksualiteit en schaamte voor je achtergrond. Mizee belicht in haar De wereld van Wollebrandt pesten en homoseksualiteit. In Steinz’De tranen van Saar staan eetproblemen centraal en in De honger van Max worden echtscheiding en de invloed daarvan op de ouder/kind-relatie beschreven.

In deze grappige en spannende boeken schiepen vier fantasierijke auteurs samen een hoogsteigen maar realistische wereld.

Het bijzondere aan deze serie is het feit dat alle vier de boeken rondom dezelfde gebeurtenissen draaien. Door alle vier de boeken te lezen, krijg je dus een totaalplaatje van de gebeurtenissen op Mortimer. Ik las het verhaal van Louise en daardoor kijk je door haar ogen naar de andere personages (hier kom ik later op terug), maar als je het boek van Wollebrandt leest, kijk je weer heel anders naar dezelfde mensen.

Het Vuur Van Louise

Ik las dus het verhaal van Louise, die op zoek is naar haar eigen identiteit. Terwijl ze haar weg probeert te vinden op haar nieuwe school, voelt ze haar eerste, klein beginnende seksueel verlangen opkomen en probeert ze zich anders voor te doen dan hoe ze is, want ze schaamt zich een beetje voor haar gezin.

Voorop staat dat het een jeugdboek is, vanaf een jaar of 12, en ik ben die leeftijd al een tijdje gepasseerd. Je merkt dit vooral aan de makkelijke personages, de niet-complexe gebeurtenissen en het fijne taalgebruik. Er zijn geen onderliggende problemen, geen dubbele bodems in het boek. Dit was voor de verandering wel erg fijn, aangezien dat in een volwassenenboek al snel aan de orde is.

Het boekje is erg dun, een kleine 130 bladzijden maar, en dit is meteen het grootste nadeel van het boek. Doordat het zo dun is, lijkt het of de gebeurtenissen een beetje bij elkaar geraapt zijn, er mist een doorlopende rode draad. Na het uitlezen van het boek voelde ik niet een soort afsluiting, zoals ik bij andere boeken wel vaak heb, maar eerder een verwarring, omdat ik niet goed wist wat ik net gelezen had.

Ons hoofdpersonage, Louise, is een beetje naïef en onzeker, maar ze heeft het hart op de juiste plaats. De puberteit is niet makkelijk en zeker niet zo aan het begin, als je niet weet wat er eigenlijk met je aan de hand is, dus Louise houdt zich zo goed als het kan staande in deze veranderingen. Ik vond het prettig om door haar ogen de gebeurtenissen te bekijken!

De grootste boodschap in dit boek lijkt mij dat je je niet hoeft te schamen voor wie je bent. Je mag gewoon jezelf zijn, je hoeft je niet anders voor te doen dan je werkelijk bent. Acceptatie komt pas als je jezelf hebt geaccepteerd, zowel wie je nu bent, als wat je achtergrond is.

De andere karakters

Het leuke aan deze reeks is dat je met mensen kan praten die de andere boeken hebben gelezen. Je komt hierdoor achter hele bijzondere dingen, zoals de manier waarop je naar een ander personage kijkt. Want door Louise’s ogen lijkt…

Wollebrandt een suffe nerd die alleen maar kijkt naar zijn fossielen en stenen en geen oog heeft voor andere mensen.

Max (vaak) een arrogante macho die zijn emoties niet durft te laten zien, terwijl Louise alleen maar wil helpen.

Saar een afstandelijk en obsessief meisje, al verandert dit gelukkig wel in het boek een beetje.

De volgende delen

Ben je benieuwd naar de vervolgdelen? De drie andere boeken worden maandag, dinsdag en woensdag (12, 13 en 14 september) besproken op deze blogs!

De Honger Van Max – Frank (nerdpraat.wordpress.com)

De Tranen Van Saar – Rachel (www.rachelleest.nl)

De Wereld Van Wollebrandt – Milou (www.magicdreamsandbooks.nl)

 

 

OH! En neem vooral even een kijkje op www.desterrenvanmorgen.nl voor meer informatie!

[Met dank aan Uitgeverij Brandt]

 

three-half-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archief