Boek Recensie

Recensie – Het Mes Dat Niet Wijkt

Recensie – Het Mes Dat Niet WijktHet mes dat niet wijkt by Patrick Ness
Published by Overamstel Uitgevers on January 11th 2013
Pages: 365
Goodreads
four-half-stars

Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisstown. Een unieke stad, want in Prentisstown klinkt continu het overheersende, schreeuwende geluid van gedachten. Alles wat leeft denkt hardop. Ook de dieren. Ook Todd. Dat is de dagelijkse orde: je kunt er niet aan ontsnappen. Er is geen privacy. Er zijn geen geheimen. Tenminste, dat denkt Todd.
Een maand voordat hij een man zal worden, stuit hij onverwacht op... stilte. Hij dacht dat dat onmogelijk was. Maar Prentisstown heeft gelogen. En met die wetenschap slaat Todd op de vlucht...

Dit boek was een beetje ‘de underdog van de biebboeken’ die ik laatst had meegenomen uit de bieb. Het verhaal sprak me enorm aan, maar ik kon mezelf er niet toe zetten het te lezen. Zeker niet toen ik er achter kwam dat ik Samensmelting van Veronica Roth in mijn bezit had. Maar uit eindelijk ben ik er toch maar in begonnen en wát was ik blij!

 

Het verhaal klonk me vanaf het begin af aan al goed in mijn oren. Aardig spannend, een bijzonder geheim, maar niet per se fantasy: het maakte me erg nieuwsgierig. En dat was zeker waar! Aan het begin moest ik wel even wennen aan de schrijfstijl, woorden staan expres verkeerd gespeld (omdat Todd nooit heeft leren lezen en schrijven, dus moeilijke woorden zoals ekskuus en inturussant zijn precies zoals hij verwacht dat het geschreven wordt) en en zijn woorden groter, dikker of met een ander lettertype geschreven soms, omdat dit meer aansluit op het verhaal. Super gedaan!

Ik kon me goed inleven in Todd. Hij wil koste wat het kost zijn familie redden en hij is ook enorm verward als hij de echte waarheid hoort, wat ik beiden goed begrijp. Maar later doet hij dingen die ik niet zou doen (als je dat leest, weet je wat ik bedoel) en hij vertrouwt echt niemand meer, wat me soms iets te ver ging. Iemand red zijn leven, maar hij wil er toch niet even een nachtje langer bij blijven, omdat hij verder wil en de mensen niet vertrouwt.

Viola was juist omgekeerd. Aan het begin kon ik geen hoogte van haar krijgen, omdat ze alleen maar stil is, en net als Todd kreeg ik hier echt de kriebels van. Maar later wordt ze echt een geweldig lief meisje en steunt ze Todd veel meer dan ze terug krijgt.

Maar dat irriterende gedeelte aan de hoofdpersonen is niet vreselijk. Er is makkelijk doorheen te kijken, omdat het verhaal en de spanning zo enorm goed in elkaar zit.

Het enige échte nadeel aan het verhaal was de leeftijd van Todd. In het verhaal is hij twaalf jaar (aan het begin duurt het nog zo’n dertig dagen tot hij 13 a.k.a. ‘man’ wordt), maar de dingen die hij doet doen je de leeftijd vergeten. Ook hoe hij praat en wát hij zegt, past totaal niet bij iemand van twaalf jaar oud. Dat vond ik echt heel jammer.

Het mes dat niet wijkt is het enorm sterke begin van de Chaos-trilogie van Patrick Ness, waarin hij zichzelf echt overtreft als schrijver. Een aanrader voor iedereen die eens een young-adult wil lezen zonder een hoog fantasygehalte en met een enorme dosis spanning.

 

four-half-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

2 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  • Nog een mede-boekenblogster ontdekt. 🙂 Heb dit boek zelf ook gerecenseerd maar ben nog niet toegekomen aan de volgende boeken van deze Chaos-serie

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archieven