Boek Recensie

Recensie – Het Examen

Recensie – Het ExamenHet Examen by Joelle Charbonneau
Published by Karakter Uitgevers on June 23rd 2014
Pages: 319
Goodreads
four-stars

Het land staat aan de vooravond van een burgeroorlog waarin de rebellen het opnemen tegen de wrede en doortrapte leiders van het land. Cia, getalenteerd student aan de universiteit, weet té veel, in ieder geval van de schokkende waarheid achter de Test.
Maar ze kan het niet alleen. Dit is haar kans om recht te doen, in praktijk te brengen waarvoor ze heeft getraind. Maar wie zal haar volgen? Op de campus waar achter elke hoek gevaren en leugens schuilen, moet Cia de levens van de mensen van wie ze houdt riskeren en gokken op de loyaliteit van haar klasgenoten. Klasgenoten die stuk voor stuk bewezen hebben dat ze niet te vertrouwen zijn…
De inzet is hoger dan ooit – een toekomst geregeerd door angst of hoop. In dit derde en afsluitende deel van haar Test-trilogie weet Joelle Charbonneau de spanning tot grote hoogte te laten stijgen. Klaar of niet, het is examentijd… en het laatste examen is het allergevaarlijkst!

Ja, ik moet het eerlijk toegeven. Ik heb met smart zitten wachten op dit slotdeel. Mijn verwachtingen waren hoog, echt tórenhoog, omdat ik de vorige twee delen echt geweldig vond. Ik moet zeggen dat het, in vergelijking met de twee eerdere delen uit de trilogie, best tegenviel, maar het boek zelf was wel leuk vermaak.

De spanning zit er in het begin totaal niet in. Ik heb mezelf door de eerste 100 bladzijden heen moeten slepen. Het was wel leuk, lezen hoe het nu met Cia gaat, maar echt bijzonder was het niet. Daarna komt ze voor wat aparte taken te staan, zo apart dat ik me vaak afvroeg: hoe bijzonder is Cia nou eigenlijk? Waarom zij? Als ik dit vergelijk met bijvoorbeeld De Hongerspelen, en dat doe ik voor het gemak maar even, zie je dat Katniss er ook niet zelf voor kiest, maar het gaat geleidelijker dan bij Cia. Ik heb niet het idee dat Cia nu echt wonderen verricht heeft en daarom deze taak op zich krijgt.

Gelukkig krijgt ze weer genoeg hulp van haar vrienden om haar lastige taak uit te voeren. Gelukkig is Raffe er nog, want ik hou van Raffe, en ook Will heeft een rol in het verhaal en daar ben ik ook blij mee, want ookal heeft hij me diep diep pijn gedaan in De Test, ik heb hem vergeven en ik mag hem wel. Ik mocht Enzo vanaf het begin van dit boek al niet meer, dat begon eigenlijk aan het einde van De Studie al een beetje op te bloeien. Ook Stacia mocht ik niet echt. Maar zo zie je, ik ben lekker bezig met het boek en alle personages hebben een eigen plekje in mijn gedachten.

Ik ben wel blij dat Charbonneau de stad Tosu City er wat meer bij heeft betrokken, aangezien ik in de vorige delen de verhoudingen tussen de stad, de kolonies en het testcentrum een beetje apart vond. Het valt voor mij nu iets meer op zijn plaats, maar toch vind ik het nog moeilijk te begrijpen. Een plattegrondje zou wonderen doen in dit geval!

Nu ik klaar ben heb ik wel een leeg gevoel. Is het nu echt over? Het verhaal lijkt helemaal niet ten einde eigenlijk, ookal is alles gedaan wat er gedaan moest worden. Ik mis gewoon iets, alleen ik weet niet wat. Misschien kom ik daar later nog achter. Tot die tijd wacht ik op een spin-off of op een extra deel!

 

four-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archieven