Boek Recensie

Recensie – George

Recensie – GeorgeGeorge by Alex Gino
Published by Scholastic Press on August 25th 2015
Pages: 195
Goodreads
four-stars

BE WHO YOU ARE.
When people look at George, they think they see a boy. But she knows she's not a boy. She knows she's a girl.
George thinks she'll have to keep this a secret forever. Then her teacher announces that their class play is going to be Charlotte's Web. George really, really, REALLY wants to play Charlotte. But the teacher says she can't even try out for the part . . . because she's a boy.  
With the help of her best friend, Kelly, George comes up with a plan. Not just so she can be Charlotte -- but so everyone can know who she is, once and for all.

 

Er is een kleine kans dat je nog nooit van George hebt gehoord. Dit is namelijk een absoluut statement-boek, een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Jong of oud, welk geslacht dan ook, het maakt niet uit. Dit boek zou je ogen laten openen en je op een nieuwe manier naar transgenders laten kijken. Want zeg nou eerlijk, mag er niet een beetje meer diversiteit in boeken? En dan vooral kinderboeken zoals deze en YA?

Alex Gino is zo’n leuk persoon. Alex is genderqueer, wat inhoudt dat iemand bijvoorbeeld zowel man als vrouw is, een derde geslacht is of geen van beide geslachten is, en ik vind het lastig om Alex met een voornaamwoord te bespreken (hij of zij, dus), want Alex is het allebei. Daarom noem ik Alex gewoon altijd Alex. Maar goed, Alex is een enorm inspirerend persoon, want Alex komt op voor alle diversiteit in boeken samen met een grote groep auteurs uit verschillende landen. Maar vooral vind ik Alex zo leuk omdat Alex altijd zo vrolijk is en geweldige humor heeft. Ik ben enorm blij dat ik Alex heb mogen ontmoeten!

George, de hoofdpersoon in het boek (ik noem haar liever Melissa), is transgender. Ze zit in een jongenslichaam met een jongensnaam, maar ze is een meisje en ze heet Melissa. Alleen niemand weet dit nog, want ze durft het niet te zeggen. Ik vind het zo tof dat het hele boek door het voornaamwoord ‘zij’ is gebruikt in plaats van ‘hij’, want ‘hij’ zou zo niet gepast zijn in deze context. Melissa is gewoon een meisje, klaar.

Melissa is een heel bijzonder personage en dit bedoel ik niet alleen maar omdat ze transgender is. Haar karakter is zo leuk, ze is heel sterk en slim voor zo’n jong meisje en ze heeft precies in de gaten hoe het allemaal zit. Maar toch voel je tussen de regels door wel het kinderlijke sijpelen, ze blijft gewoon een kindje.

Als je dit boek oppakt, verwacht dan niet dat het een wereldschokkend verhaal is waardoor je echt uren gaat nadenken. Misschien is dit verhaal juist wel heel erg simpel te noemen, het is niet voor niets een kinderboek. Mijn verwachtingen waren torenhoog, ik dacht (hoe onrealistisch misschien) dat ik na dit boek iedere transgender kon begrijpen en helpen. Eh, nee. Dat is precies de boodschap van het boek: transgenders zijn geen aparte soort mensen, geen ander ras. Ze zijn gewoon net als niet-transgenders. Na een contemporary over niet-transgenders kan ik toch ook niet meteen iedereen helpen?

Dit boek is heel klein, maar tegelijkertijd heel groots. Melissa raakt je tot op het bot en ik denk dat niemand dit boek kan lezen zonder te begrijpen dat ze gewoon een meisje is. Gewoon, een meisje. Dat is alles wat ze is. Zeker een boek om te onthouden en om iedereen te laten lezen: verplichte kost op de basisschool als je het mij vraagt!

four-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

3 Reacties

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Deze staat ook al op mijn lijstje, vooral na Wie is Nou Normaal?

    Vind het wel jammer dat ik Alex Gino niet heb kunnen ontmoeten. Alex lijkt me best een interessant, leuk mens!

      • Was ik ook wel van plan. Boeken met een soortgelijk thema na elkaar lezen is nooit zo’n goed idee, weet ik uit ervaring..

  • […] Ik vond George van Alex Gino ook echt heel erg leuk om te lezen. Misschien viel hij een beetje in het niet door The Art Of Being Normal, maar het was zeker een aangenaam verhaal en ik denk dat veel meer mensen dit boek zouden moeten lezen. Dus als je de kans hebt: pak hem op! Je leest mijn recensie hier. […]

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archief