Boek Recensie

Recensie – Eerste Leven

Recensie – Eerste LevenEerste leven by Gena Showalter, Valérie Janssen
Published by HarperCollins Young Adult on March 21st 2017
Pages: 446
Goodreads
four-stars

DOODGAAN IS NOG MAAR HET BEGIN...
Je Eerste leven is niet meer dan een generale repetitie voor het échte leven...en dat begint pas ná je dood.
Iedereen moet kiezen waar hij na zijn dood heen wil. Wordt het Troika ('Licht geeft Zicht') of Myriad ('Macht is een Recht')?De twee rivaliserende rijken bestrijden elkaar op leven en dood, en beide hebben hun zinnen gezet op de zeventienjarige Tenley Lockwood...
Hoewel Tenleys ouders haar al - voor veel geld - aan Myriad hebben beloofd, weigert ze haar handtekening te zetten. Troika en Myriad zetten echter hun beste krachten in om haar over te halen: twee zeer aantrekkelijke jongens die haar op alle mogelijke - en onmogelijke - manieren proberen te overtuigen. Maar dan mengt zich nog iemand in de strijd, iemand met heel wat minder goede bedoelingen...

 

Ik ga toch even beginnen met de kaft, wauw! Twee compleet verschillende werelden gevangen in een zandloper, het ontwerp is al tof. Ook de quote “Doodgaan is nog maar het begin” triggered me om dit boek op te pakken. Ik vind het interessant om over verschillende visies op leven na de dood na te denken, dus ik was erg benieuwd.

Nou, het concept van je Eerste Leven en je Tweede Eeuwige Leven is echt heel gaaf! Tijdens je Eerste Leven teken je een contract bij een van de twee rijken, Myriad (“Macht is recht”) of Troika (“Licht geeft inzicht”). Mocht je eerder overlijden, dan beland je in Vele Eindes, een plek die wordt beschreven als de levende hel. No thank you. De twee rijken hebben ieder hun eigen kenmerken, al blijft het lang vaag waar ieder rijk nou precies voor staat.  Wel wordt ieder hoofdstuk begonnen met iets wat lijkt op een quote uit “ de beschrijving van Myriad/Troika in 10 bulletpoints”, wat een leuke toevoeging is en je iets helpt de rijken beter te begrijpen. Het concept laat je in ieder geval nadenken over leven na de dood en dat is gaaf.

Tenley “Ten” Lockwood is eigenlijk verkocht door haar ouders aan Myriad, maar Ten weigert, wil zelf haar keuze maken en houdt het gehele boek vast aan dat principe. Daar herken ik mezelf wel in, ik ben ook erg van de principes, dus ik vindt het goed dat Ten aan die van haar vasthoud. Maar af en toe wordt het wel erg vaak herhaald, we weten nu wel dat ze haar eigen keuze wil maken. Gelukkig is Ten verder lekker bad-ass en is het nooit saai met haar in de buurt.

De wereld in Eerste Leven kent Arbeiders, werknemers uit het Tweede Leen die mensen uit het Eerste Leven proberen te laten inzien waarom ze bij het ene of andere rijk moeten tekenen. En laten twee nieuwe personen in Ten haar leven nou net twee knappe arbeiders in vermomming zijn. Op Yalfest gaf Gene aan dat haar personages sowieso erg knap moesten zijn, aangezien ze zo veel tijd met ze doorbrengt, leuk om dat terug te zien! Ik was heel bang voor een stereotype driehoeksverhouding (iets waar ik allergisch voor ben geworden), maar in mijn optiek was dat niet aan de orde, aangezien een van de twee algauw meer als vriend of familie aanvoelde en dat was fijn. Beide heren hebben zo hun charmes en ik wil hen ook in mijn vriendenkring hebben!

Het concept van het boek is gaaf en daarom vind ik het jammer dat er niet meer worldbuilding inzat. Nu heb ik nog steeds veel vragen, maar hopelijk geeft het volgende boek daar meer informatie over. Ook waren er wat elementen die ik vergezocht vond, ik bedoel: ouders die je in een inrichting stoppen om gemarteld te worden zodat je na 13 maanden hopelijk een keertje luistert, eh what?

In het midden daalt het tempo een beetje en daar vroeg ik me af waar het boek nou heen ging, maar richting het einde gebeurt er van alles in een razend tempo en zeker na de laatste paar bladzijdes bleef ik in shock achter (hoe gaat dit verder?!?!) en wil ik alleen maar meer meer meer!

 

– Door: Lisa Naus, Coffee ‘nd Cookie Gastteam

four-stars
Back to study

Over de auteur

Chantal de Vries

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archief