Boek Recensie

Recensie – Een Schitterend Gebrek

Recensie – Een Schitterend GebrekEen schitterend gebrek by Arthur Japin
Published by De Arbeiderspers on January 1st 2006
Pages: 239
Goodreads
four-stars

In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? "Een schitterend gebrek" is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven.

Dit boek las ik aan het begin van 2014 al, maar ik moet zeggen dat dit het enige boek is wat ik me nog héél helder voor de geest kan halen. Ik las dit boek voor school, dus er zat een verplichting aan vast (waar ik eerlijk gezegd een hekel aan heb), maar ik heb zo genoten van dit boek!

Het is een pareltje van de Nederlandse literatuur, waar ik toen nog niet echt bekend mee was. De reden waarom ik het koos was heel simpel: het is een historisch verhaal. En áls ik dan al literatuur ‘moet’ lezen, geef me dan maar historie of fantasie, dacht ik toen (en stiekem nu ook nog wel). Het boek heeft er niet voor gezorgd dat ik een enorme fan werd van literatuur (wat een beetje de bedoeling was natuurlijk), maar er is wel een hele nieuwe hoek in de bibliotheek geopend voor mij, waar ik af en toe wel even een kijkje neem.

Het verhaal speelt zich af in het 18e eeuwse Venetië (en Amsterdam!), en hoe fantastisch is dat? Twee van mijn favorieten: historie en Venetië. Lucia is een prachtig meisje van 14 en ontmoet haar grote liefde Giacomo van 18. Ze zijn zielsgelukkig en willen trouwen, tot het noodlot toeslaat en Lucia vlucht. Ze reist van hot naar her en uit eindelijk komen ze elkaar tegen in Amsterdam, maar ze doet zich voor als iemand anders. En steeds meer wint ze zijn vertrouwen, tot ze toch echt moet laten zien wie ze is.

Dit boek opent je ogen, laat je zien dat imperfectie helemaal niet slecht hoeft te zijn, maar in sommige kringen meteen verstoting tot gevolg heeft. Het laat je zien dat prostitutie niet altijd ‘hoerengedrag’ is, maar soms een daad uit wanhoop. En dit boek laat je zien dat de samenleving echt niet zoveel is veranderd als iedereen zegt. Als je ook maar één ‘gebrek’ hebt, word je meteen afgeschreven, toen ook al.

Ik denk dat dit boek goed zou zijn voor iedereen om even een nieuw beeld te krijgen op onze samenleving. Al speelt het zich niet af in onze tijd, dan nog kan je hier zo veel van lezen. Als je niet bang bent voor wat lastige woorden soms, is dit écht een aanrader om met literatuur te beginnen.

 

four-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archief