Boek

Recensie – Academicus Vampyrus

Recensie – Academicus VampyrusAcademicus Vampyrus by Richelle Mead, Carolien Metaal
Published by Uitgeverij Moon on September 1th 2010
Pages: 304
Goodreads
three-half-stars

Lissa Dragomir, prinses van de Moroi, is een sterfelijke vampier die onlosmakelijk verbonden is met de magie van de aarde. Ze moet te allen tijde beschermd worden tegen de Strigoi: de onsterfelijke vampiers die ongelooflijk wreed en gevaarlijk zijn.
Rose, de beste vriendin van Lissa, is een dhampier. Zij leidt een gevaarlijk leven dat in dienst staat van het beschermen van Lissa tegen de Strigoi. Die zijn namelijk vastbesloten om haar een van hen te maken.
Twee jaar nadat ze uit angst zijn weggelopen van de diep in de wouden verscholen Academie van St. Vladimir worden Rose en Lissa opgepakt en daarnaartoe teruggebracht.
Zowel binnen als buiten de ijzeren hekken van de academie blijven Rose en Lissa in de greep van de angst. Ze dienen de verleidingen van verboden liefdes het hoofd te bieden en altijd op hun hoede te zijn, want anders maken de Strigoi Lissa voor altijd een van hen...

Het eerste boek in de zesdelige ‘Academicus Vampyrus-serie’ heeft bij mij de revue gepasseerd. Het verhaal over Rose en Lissa is al een tijdje bekend bij de meeste young-adult lezers, maar eerlijk gezegd trok het me nooit: het is (weer..) een vampierenverhaal. Toch gaf ik het een kans, met de verfilming van deel één over een paar dagen in het vooruitzicht, en ik ben toch wel blij dat ik dat gedaan heb.

Aan het begin vond ik de namen echt vreselijk moeilijk! Moroi, Strigoi, dhampier, het lijkt allemaal zo op elkaar. Maar na een tijdje werd het makkelijker en overzichtelijker.

Het verhaal begint verwarrend. Ik vind boeken altijd geweldig waarin iets (is) gebeurd, maar waarvan je nog niet meteen weet wat het nou precies is. Dit was hier ook het geval: je weet dat Rose en Lissa iets bijzonders hebben meegemaakt, maar wat weet je eigenlijk niet. Je weet ook dat ze zijn weggelopen van de academie voor vampieren en meteen aan het begin van het boek worden ze hiernaar teruggebracht, maar waarom ze weggelopen zijn weet je niet. En heel eerlijk gezegd, nu ik dit boek uit heb, weet ik dat nog niet echt.

Ook vond ik de bijpersonen niet erg goed uitgewerkt. Er waren personages zoals Dimitri (<3333) en Mia die wel redelijk te volgen waren, maar toen ze aan het einde van het boek terugwezen naar Wade en er ook opeens een Alberta bij kwam, wist ik écht niet meer wie die personen waren. Dit is erg jammer, want ik had het gevoel dat ik zo een best groot stuk miste uit het verhaal.

De twee hoofdpersonages daarentegen (Rose en Lissa) zijn wél erg goed uitgewerkt. De speciale band die de twee vriendinnen hebben is erg mooi omschreven, ik hoop ook echt dat dit goed over komt in de film. Ik kan me erg goed vinden in Rose, ze zal alles, maar dan ook álles doen voor Lissa. Het is echt heel bijzonder wat zij hebben, Rose geeft, zeker op het laatst, bijna alles op om te zorgen dat Lissa veilig is.

Het einde viel me ook een beetje tegen. Ik hoorde mensen praten over een echte cliffhanger, nou sorry, maar het was in mijn ogen een Disney-achtige happy ending. Het werd ook echt afgesloten, ze vertelde hoe het, na een paar heftige scènes, afliep en hoe het nu verder ging. Een beetje jammer, naar mijn idee.

Nog wel een klein pluspuntje: er zitten zoveel leuke jongens in! Rose en Lissa hebben beiden erg leuke jongens achter zich aan, mijn favorieten zijn Dimitri en Christian. Er is genoeg keus voor de dames, maar toch loopt niet alles even vlekkeloos als sommige mensen denken.

Maar toch, tóch had dit boek iets waardoor ik hem niet weg kon leggen. Ik heb me meerdere malen echt afgevraagd waar ik nou zo nieuwsgierig naar was, maar het hield me enorm in zijn greep.

Oke, ik heb deels wel genoten van dit boek. Ik twijfel nog wel enorm of ik deel twee ga lezen, omdat ik totaal niet het gevoel heb dat het verhaal verder loopt, het lijkt afgesloten zoals het nu is, alleen er zijn nog 5 delen in de serie. Naar de film (die 20 februari uitkomt) ben ik wél erg benieuwd, maar aan de trailer te zien, zal het minder worden dan het boek. Jammer.

three-half-stars
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Volg me

Aan het lezen

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Archieven