Wrap Up

Reading Challenge 2018: het einde is in zicht!

2018 begon voor mij als een echt leesjaar: al zat ik misschien niet helemaal in ‘the flow’, mijn hoofd zat volledig in de boeken. Ik zette mijn Reading Challenge van Goodreads trouw op 100 boeken, zelfs met het drukke jaar in het verschiet. Het eerste half jaar van 2018 deed ik een minor Geschiedenis en studeerde ik af als Sociaal Pedagogisch Hulpverlener en het tweede half jaar startte ik met de opleiding Literatuurwetenschap op de Universiteit van Utrecht. Ik wist dat het een uitdaging ging worden om dit jaar weer 100 boeken te lezen en rond de zomervakantie wist ik al bijna zeker dat ik het niet ging halen, tot ik in de zomervakantie een enorme inhaalslag maakte en ik weer goede moed kreeg.

Na de zomervakantie stortte het lezen ‘voor mijn plezier’ een beetje in door het hoge tempo van de Universiteit, aangezien ik voor mijn studie al minimaal twee boeken of verhalen per week moet lezen om bij te blijven. Door de hoeveelheid energie en moeite die ik in deze boeken en verhalen steek, heb ik besloten deze allemaal mee te tellen voor mijn Reading Challenge. Uit eindelijk zijn het toch allemaal boeken en verhalen die ik lees en meeneem in mijn persoonlijke ontwikkeling, dus waarom zou ik ze niet mee kunnen tellen (studieboeken als uitzondering gelaten). Ik neem je graag mee door mijn leesjaar door elke maand een aantal zaken te bespreken.

 

Januari

Ik begon het jaar al niet heel sterk, met maar vijf boeken in januari. Het boek waar ik het meest van genoot, was Blokkenjongen van Keith Stuart, maar het is me ondertussen niet erg veel bijgebleven. Ik was het meest teleurgesteld in In Het Diepe van Estelle Maskame, aangezien ik daar meer van had verwacht. Ik zal niet zo snel een nieuw boek van haar oppakken na dit boek gelezen te hebben. Januari was voor mij een maand van bijkomen van een operatie en voorbereiden op de start van een nieuwe uitdaging in februari.

Februari

Ik deed in februari iets meer mijn best om te lezen en ik kreeg daar ook meer de ruimte voor naast het studeren, want ik las zeven boeken in februari. Ook deze maand las ik geen enkel boek waar ik echt van onder de indruk was, maar ik vond Een Van Ons Liegt van Karen McManus het leukst. Showstopper van Hayley Barker was het minste boek wat ik las deze maand, al was het einde interessanter dan ik had gedacht na het lezen van de eerste helft. Ik weet dat ik toen zei dat ik graag deel twee wilde lezen om te kijken of Barker uit kan werken waar ze aan begon, maar ondertussen heb ik mijn interesse enigszins verloren.

Maart

In maart las ik maar vier boeken. Het is logisch te verklaren: ik had het iets te veel naar mijn zin tijdens het studeren en zowel de lesstof als de opgebouwde vriendschappen namen mijn zin en tijd om te lezen weg. Geen ramp natuurlijk, want ik kreeg er veel leuks voor terug. Mijn favoriete boek van de maand maart is lastig te kiezen, want wat ik las in maart, was voor 75% fantastisch. Ik ga uit eindelijk voor Schaduwzwart van Sebastien de Castell, aangezien ik erg fan ben van deze serie en ik genoot van dit boek. Het minste boek van de maand was Takla Makan van Petra Nouns, maar niet omdat het verhaal niet goed was. Het is puur een kwestie van ‘de rest was beter’.

April

April, de maand van YALFest! April is eigenlijk mijn meest favoriete maand als het gaat om boeken, want ik krijg er altijd nieuwe energie van. Ik las in april zes boeken, wat ik een behoorlijke prestatie vind gezien de tijd die ik had om te lezen. Fataal Spel van Chinouk Thijssen was de absolute topper van deze maand (die ik op de laatste dag van de maand uitlas!), het minste boek was Voor Jou, Van Jou van Nachoem Wijnberg, een dichtbundel waar ik niet erg tevreden over was. Vanaf april kwam de leesmotivatie weer helemaal opzetten, alleen de tijd liet me in de steek.

Mei

In mei las ik – grotendeels door tijdgebrek – maar vier boeken. Aan het einde van de maand vlogen de deadlines voor de studie en het afstuderen me om de oren en ik kon de rust niet vinden om wat bladzijden te lezen. Het grappige van deze maand is wel dat ik alle boeken die ik las vier sterren gaf, dus een echte favoriet kan ik daar niet uit opmaken. Mijn gevoel zegt dat Allesbehalve Oké van Laura Steven me het meest is bijgebleven, dus die krijgt van mij de favorieten-status. Het Houden Van Mannen van Myrthe van der Meer was leuk, maar niet heel bijzonder.

Juni

Het dieptepunt van het jaar was toch wel de maand juni, waarin ik maar twee boeken las: De Hemel In Het IJs van Adrienne Young en Vermoorde Onschuld van Jennefer Mellink. Zeker het eerste boek had een zeer positieve uitwerking op mij. Deze twee boeken las ik ook in een paar dagen uit, daarvoor en daarna heb ik geen boek meer aangeraakt. Pluspuntje: al mijn tentamens heb ik wel met een voldoende afgerond.

Juli

Vanaf juli begint het serieuze werk pas. Ik had deze maand zomervakantie en dat is te merken, want ik las in juli elf boeken uit. Vooral vanaf het moment dat ik naar de camping ging, schoot de leessnelheid omhoog. Dat zijn altijd weken waarin ik minimaal een boek per dag kan lezen, dus dat was in het kader van de Reading Challenge geen slecht iets. Het beste boek van juli is erg lastig, want ik gaf drie boeken vijf sterren. Ik denk dat ik ga voor Fandom van Anna Day, omdat ik daar als enige de moeite voor nam om een opmerking bij te schrijven op Goodreads. Mijn minste boek van de maand was Het Sexdagboek van Heleen van Royen, dat was een enorme teleurstelling helaas.

Augustus

En de vakantie ging gestaag door, want in augustus las ik twintig (!) boeken. In augustus kwam ik terug van vakantie, verhuisde ik naar de andere kant van het land, studeerde ik af en startte ik met de introdagen van mijn nieuwe studie. Het was nog al een chaos, maar toch kwam ik tot dit enorme aantal boeken. Het hoogtepuntje van de maand was toch wel De Vlammende Geest van Jonathan Stroud, één van mijn lievelingsschrijvers. Overigens ook het enige boek dat ik vijf sterren gaf deze maand. Het boek waar ik helemaal niets mee kon, was Het Boek Voor Meisjes Met Lef van Caroline Paul. Dat was echt geen boek voor mij.

September

Vanaf september valt er een nieuwe situatie in mijn Reading Challenge te aanschouwen: er komen literatuurboeken in de lijst. Over het algemeen beoordeel ik de literatuurboeken die ik voor de studie lees anders dan boeken die ik ‘voor mijn plezier’ lees en dat viel hier al goed te zien, want de literatuurboeken zitten mooi in het midden van de waardering. Ik las in totaal tien boeken in september, wat voor mij een prima aantal is. Het boek waar ik het meeste van genoot was Spreek Je Chocola? van Cas Lester en het boek waar ik teleurgesteld in was, is De Horlogemaker Van Londen van Natasha Pulley. Dat was absoluut niet het boek wat ik verwachtte.

Oktober

In oktober was het studeren volledig aan de gang. Ik las precies de helft aan literatuurboeken en de helft aan ‘lectuurboeken’, wat samen op twaalf stuks uitkomt. Feit blijft wel dat ik dus maar zes boeken voor het plezier las, een stuk minder dan de maanden hiervoor. Het boek wat ik het minste vond in oktober is Zaterdag van Ian McEwan, een boek wat ik voor de studie las. Mijn grote favoriet deze maand was Hoe Groot Is De Liefde van Anna van Praag, waar ik een leesclub van had bij Boekhandel Maximus en waar ik alleen maar verliefder werd op dit boek. Prachtig vond ik het.

November

November was druk, zoals te zien in de leesstatistieken. Ik las in totaal zeven boeken, waarvan zes verplichte literatuurboeken en één boek voor mijn plezier. Ik had een leesclub van het lectuur-boek, wat tevens ook mijn favoriete boek van de maand was: Zij En Ik van Nic Stone. Daarnaast was Hamlet van William Shakespeare ook een positieve noot deze maand. Ik vond Lanseloet van Denemerken het minste boek deze maand, omdat ik hier echt niet mee uit de voeten kon. Gelukkig bespraken we hem maar kort tijdens de studie.

December

December is nog niet voorbij als ik dit schrijf, maar ik weet dat ik in ieder geval zes boeken heb gelezen, allemaal voor de studie. In de kerstvakantie had en heb ik in theorie tijd om iets voor mezelf te lezen, maar ik denk dat ik zo gaar gekookt ben van de afgelopen maanden, dat ik er niet eens aan toe kom. Ik hoop misschien nog de tien boeken te kunnen halen in december, maar dat is erg ambitieus. Tot nu toe is het beste boek dat ik las in december The Hours van Michael Cunningham en het minste boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe. Dat laatste boek vond ik echt vreselijk om doorheen te komen.

Wat blijkt? Terwijl ik dit schrijf, heb ik 94 boeken gelezen in 2018. Nog niet de 100 die gepland stonden. Voorgaande jaren zou ik de komende dagen volledig wijden aan lezen om net wel, net niet mijn challenge te kunnen halen. Dit jaar leg ik het naast me neer. 2018 was een chaotisch jaar waarin ik veel heb gedaan en waarin veel is gebeurd. Het was praktisch vrijwel niet mogelijk om meer te lezen dan ik nu heb gedaan en toch heb ik maar 6 boeken ‘te weinig’ gelezen. Ik ben eigenlijk gewoon erg trots op die 94 boeken die mijn handen hebben gevoeld dit jaar en volgend jaar gaan we gewoon weer voor de 100 boeken!

 

Hoe verliep jouw reading challenge?

Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Opgevraagd van Goodreads

Even helemaal niets!

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Nieuwsbrief

Archief

Bol.com – De winkel van ons allemaal

Korting op je studieboeken