Nieuws

Nieuws – Olympische Winterspelen in Sotsji

Elke week is er genoeg nieuws, soms goed, soms minder goed. Helaas kan ik níet elke ochtend klaar zitten voor het ontbijtnieuws en mis ik zo dus soms enorm belangrijk nieuws. Vandaag wil ik eens terugkijken op de ontwikkeling binnen de Olympische Winterspelen in Sotsji. Er is zoveel te vertellen, maar ik zal proberen een groot deel uit te leggen.

Natuurlijk heeft iédereen wel meegekregen dat de Olympische Spelen begonnen afgelopen vrijdag. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn in Rusland om de Spelen bij te wonen, minister Edith Schippers van sport komt later. Voordat de Spelen begonnen, is vooral premier Rutte veel in gesprek geweest met de Russische president Vladimir Poetin over de zorgen die Nederland heeft over de mensenrechten in Rusland. Zeker de homohaat in het land is enorm, men mag bijvoorbeeld niet uiten dat ze een relatie hebben met iemand van hetzelfde geslacht, maar dit gaat zo ver, dat homoseksuele mensen zelfs worden mishandeld om wie ze zijn.

De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt van “een goed gesprek”, waarin Rutte er ook op heeft gewezen dat alle Russische burgers bescherming moeten krijgen van de Russische autoriteiten en de politie. Hun seksuele geaard mag daarbij geen verschil maken.

Behalve over de rechten van homo’s, lesbiënnes, trans- en biseksuelen praatten Rutte en Poetin over de Nederlands-Russische relatie, wederzijdse economische belangen en buitenlandse politiek. Nederland bracht de mensenrechten ook al eerder ter sprake, in Moskou en Sint Petersburg. (bron: nu.nl, 07-02-2014)

Ook heeft Rutte gesprekken gehad met mensenrechtenorganisaties als Amnesty International, Memorial en Ecowatch in Rusland.

Tijdens dat gesprek heeft Amnesty Rutte gevraagd zich tijdens zijn verblijf in Sotsji publiekelijk uit te spreken over mensenrechten in Rusland, ”niet alleen over homorechten, maar ook over de rechten van journalisten en kunstenaars”, aldus Emile Affolter, de Nederlandse vertegenwoordiger van Amnesty in Sotsji.

”Dat zou door veel mensenrechtenactivisten een enorme steun in de rug zijn.” (bron: nu.nl, 08-02-2014)

Ook andere landen verzetten zich tegen de slechte mensenrechten. Zo stond 4 februari 2014 op AD.nl het volgende bericht:

De Noorse minister van Volksgezondheid heeft een manier gevonden om naar de Spelen in Sotsji te gaan en toch zijn punt te maken over homorechten. Hij komt met zijn man.

Bent Hoeie is de officiële vertegenwoordiger van de Noorse regering bij de Paralympics. ‘Ik kan niet wachten om de Noorse sporters te zien en aan te moedigen’, aldus Hoeie vandaag in de krant Stavanger Aftenblad.Volgens hem is het gebruikelijk dat ministers met hun partner afreizen naar een officieel bezoek. ‘Dat gezegd hebbende, begrijpt iedereen wel hoe twee getrouwde mannen denken over homorechten’, aldus Hoeie. (bron: AD.nl, 04-02-2014)

De opening van de Olympische Spelen op 7 februari 2014, rond 17:00 onze tijd, verliep niet geheel vlekkeloos. Een van de Olympische Ringen, die geprojecteerd werden als vijf sneeuwvlokken, werkte niet mee en werd niet geactiveerd.

Ook tijdens de schaatsshow ging er het een en ander mis, het pakje van één van de personen gaf geen licht, waardoor er een soort gat ontstond in het rondje en er was een valpartij tijdens dit schaatsen. Dit is natuurlijk erg jammer, ik ben zelf erg fan van openingen van de Olympische Spelen en deze viel mij ook héél erg tegen. Het viel de Russen ook tegen. Dit blijkt wel uit het feit dat ze niet de live versie van de show hebben uitgezonden in Rusland zelf, maar de beelden van de generale repetitie! Zo neppen ze wel een beetje de bevolking, naar mijn mening.

Toch dachten veel mensen dat dit de enige steekjes waren die Sotsji liet vallen met de Olympische Spelen voor de deur, maar iets eerder, 3 februari, kwam er een (in mijn ogen) schokkend bericht naar buiten op AD.nl: Sotsji ruimt zwerfhonden voor Olympische Spelen.

Het stadsbestuur van het Russische Sotsji wil tijdens de Olympische Spelen nog meer zwerfhonden afmaken dan de afgelopen jaren al werd gedaan. Dat heeft Basja Services, een bedrijf dat zegt te zijn ingehuurd voor de taak, bekendgemaakt.

Het hoofd van Basja Services, Aleksej Sorokin, zei te zijn ingehuurd voor de ‘vangst en en verwijdering’ van honden. Hij wilde niet zeggen of de baasjesloze viervoeters worden afgeschoten of vergiftigd, of waar de lichamen van de honden terechtkomen. Volgens Sorokin doen zijn mensen belangrijk werk, omdat er duizenden zwerfhonden in Sotsji zitten en sommige ‘kinderen bijten’. (bron: AD.nl, 03-02-2014)
Ik denk dat het wel duidelijk is dat niet alles snor zit in Sotsji. Ik ben ook heel erg benieuwd hoe deze twee weken zullen verlopen qua omstandigheden in Rusland, maar natuurlijk ook naar de hoeveelheid (Nederlandse) medailles! 
Voor het programma kun je kijken op de website van NOS, waar het allemaal heel overzichtelijk is weergegeven. Zo mis je nooit meer iets!
Wat vinden jullie van de omstandigheden in Sotsji? En houden jullie ook zo van Olympische Spelen als ik?
Back to study

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Opgevraagd van Goodreads

Even helemaal niets!

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Nieuwsbrief

Archief

Bol.com – De winkel van ons allemaal

Korting op je studieboeken