Aanrader Van De Week

Aanrader van de week #11

In de ‘aanrader van de week’ bespreek ik een boek die je morgen meteen moet gaan halen in de boekhandel. Of dit boek nu steengoed geschreven is, een verrassende plotwending heeft of dat de schrijver van dit boek geweldig is: elk boek kan de aanrader van de week worden. In een aantal bulletpoints probeer ik je over te halen dit geweldige boek op te pakken. Wat zou de aanrader van deze week zijn?

‘Slated’ van Teri Terry is een Engelstalig boek (niet vertaald naar het Nederlands) en kocht ik bij Waterstones in Londen ruim anderhalf jaar geleden. Al die tijd heeft hij in mijn kast gestaan en schoof ik hem voor me uit. Op de een of andere manier wilde ik hem wel graag lezen, maar trok hij me niet genoeg dat ik hem echt MOEST lezen. Tot deze vakantie, toen ik hem in mijn tas stopte als ‘extra boek’ en ik hem eigenlijk al vrij snel oppakte. Ik ben zo blij dat ik dat heb gedaan!

  • De cover is in ieder geval al intrigerend. Het is misschien niet de mooiste cover, maar het heeft een geheel eigen charme. Ik zou bij een Nederlandse vertaling ook eigenlijk geen andere cover willen. Een mooi detail is dat de streep die door ‘Slated’ loopt, ook terug komt bij de hoofdstuknummers.
  • Het verhaal is redelijk uniek. Het is en blijft een jong YA-verhaal, dus ik kan je niet garanderen dat je volledig van je stoel wordt geblazen door het plot. Toch heeft het een uniek gevoel, een afwerking die niet vaak voorkomt. ‘Slated’ is geen dertien-in-een-dozijn-boekje.
  • Kyla is een kick-ass YA-personage, maar toch is dit boek daarin iets anders dan anders. Kyla weet namelijk niets meer. Ze weet niet meer hoe ze de deur van de auto open moet maken of dat een mes enorm scherp is aan één zijde. Hierdoor komt ze wat stuntelig – MENSELIJK! – over.
  • Je kunt hierdoor bijna zeggen dat ‘Slated’ een mix is tussen YA dystopian en YA contemporary. Het voelt aan als de wereld van nu met flink wat (negatieve) veranderingen. Ik was op sommige momenten ook wel een beetje bang dat dit de echte realiteit zou kunnen worden.
  • Het boek is ontzettend spannend. Je weet al van de achterflap dat Kyla niet zo goed weet wie ze moet vertrouwen en dat is het centrale thema in dit boek: wantrouwen. Je weet als lezer ook totaal niet (meer) waar je aan toe bent, want iedereen heeft een mening en iedereen praat er maar op los.
  • Ook vind ik het prachtig hoe Teri Terry de andere personages heeft geschetst. Stereotype zijn ze bijna allemaal niet te noemen en ze hebben allemaal een eigen stem in het verhaal. Dit vond ik prettig, er speelt zo veel af buiten wat Kyla meemaakt en daar krijg je als lezer soms een glimp van te zien.
  • Persoonlijk vond ik dit boek gewoon ontzettend memorabel. In een wereld waarin YA-boeken zo snel onorigineel genoemd worden, steekt deze er toch zeker bovenuit. Ik lees heel veel boeken, maar dit boek heeft me verrast zoals niet veel andere boeken hebben gedaan.
  • Ik gaf het boek vijf sterren in mijn recensie, maar eigenlijk zou ik het boek duizend sterren geven.

 

En, heb ik je over weten te halen? Koop het boek hieronder meteen op Bol.com of ren naar je lokale boekhandel!

 

Over de auteur

Coffee 'nd Cookie

Plaats reactie

Klik hier om een reactie te plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg me

Aan het lezen

Opgevraagd van Goodreads

Deze reviews kun je verwachten

None yet!

Nieuwsbrief

Archief